שוק הנדל"ן ביוון מזכיר לנו את ארה"ב של 2008
משבר הסאב-פריים בארה"ב ב-2008 הוא נקודת ציון עבור משקיעי נדל"ן בארה"ב. המחירים שירדו לשפל וההזדמנויות הרבות משכו משקיעים מכל העולם, כולל ישראלים רבים.
שוק נוסף שנפגע מגלי ההדף של אותו משבר ומזכיר לנו את המצב בארה"ב אחרי 2008 הוא יוון. המשבר הכלכלי העולמי שהחל בארה"ב פגע קשות גם בה, והביא אותה לחוב עצום ואל סף קריסה כלכלית. נדרשו שלוש תוכניות חילוץ של האיחוד האירופי, סיוע בגובה של מאות מליארדי דולרים ומדיניות צנע נרחבת כדי להתחיל לראות את ההתאוששות.
במהלך המשבר, האבטלה טיפסה לשיא של 27.5% ורבים מתושבי יוון נאלצו למכור את בתיהם בסכומים זעומים כדי להמשיך ולשרוד. יזמי ומשקיעי נדל"ן שזיהו את ההזדמנות החלו לנהור אל יוון ולרכוש בה נכסים.
במקביל, יוון הפכה ליעד תיירותי מבוקש, ומספר התיירים הנכנסים אליה הוכפל בין השנים 2012-2018, מכ-15 מיליון תיירים ללמעלה מ-30 מיליון. ב-2019 עברו בנמל התעופה של אתונה לבדה כ-25 מיליון נוסעים. אתונה אף נבחרה במקום השני בתחרות "היעד הטוב ביותר באירופה לשנת 2020" שערך ארגון EBD המקדם תרבות ותיירות באירופה, כשבהצבעה משתתפים למעלה מ-600,000 איש מ-179 מדינות.
אבל דווקא כשהפופולאריות של יוון בנסיקה והיא מתחילה סוף סוף להתאושש מהמשבר הכלכלי, הגיעה הקורונה. המדינה, שהתיירות מהווה 18% מהתמ"ג שלה, נאלצה לדחות את פתיחת עונת התיירות לתחילת יולי, ותהליך ההתאוששות שלה מהמשבר הכלכלי נעצר. כעת צופים התכווצות של כלכלתה מחדש בכ-10% ב-2020.
למרות זאת, יוון זכתה לשבחים רבים על התמודדותה עם משבר הקורונה. ההנהגה היוונית הגיבה למשבר במהירות וביעילות, והציבור היווני התגייס ושמר על ההנחיות, הן כדי לשמור על האוכלוסייה המבוגרת, והן מתוך הבנה שמערכת הבריאות היוונית לא תוכל להתמודד עם מגיפה שתצא מכלל שליטה. ההתמודדות היעילה של יוון עם הקורונה ומגמת הגידול בתיירות שנרשמה בה בשנים האחרונות, מציבות אותה בעמדה טובה להתאוששות מהמשבר הנוכחי בחלוף הקורונה, ולהמשך מגמת ההתאוששות הכלכלית שנרשמה בה מאז 2017.
בשלוש השנים האחרונות עקבנו מקרוב אחר שוק הנדל"ן ביוון, ומצאנו שהוא מציע הזדמנויות מעניינות ואטרקטיביות גם עבור המשקיעים שלנו. אחרי תקופה ארוכה של למידת השוק ובחינת האפשרויות השונות, בחרנו אפיק השקעה ייחודי אשר לרוב אינו נגיש לציבור המשקיעים הרחב.